Βία, λυρισμός, εκδίκηση και αξιομνημόνευτη μουσική. Η συνταγή μια καλής Νοτιοκορεάτικης ταινίας. Αυτόν τον τελευταίο καιρό που ακούγαμε συνέχεια για την Β. Κορέα στις ειδήσεις (ο κινηματογράφος βρίσκεται στην Ν.Κορέα- ας μην μπερδευόμαστε), συνειδητοποίησα πως μου είχε λείψει μια καλή Κορεάτικη ταινία και έτσι έπιασα μία από τις λίγες που δεν έχω δει από το ράφι μου και την είδα. Δεν ήταν τυχαία η ταινία βέβαια, ήταν η “Γλυκόπικρη Ζωή”, ταινία του Kim Jee-woon που εκτιμώ πολύ (σκηνοθέτης του αριστουργηματικού “A Tale of Two Sisters” και του “I Saw the Devil” μεταξύ άλλων). Για την ταινία αυτή είχα φυσικά κάποια εικόνα λοιπόν, λόγω του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού Byung-hun Lee, πρωταγωνιστή του Jee-woon και στο “I Saw the Devil”.

Η “Γλυκόπικρη Ζωή” είναι μια δεξιοτεχνικά στιλιζαρισμένη, γκανγκστερική ταινία με ωστόσο, απλή υπόθεση. Ο Sun-woo δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο μαφιόζου ως το δεξί του χέρι. Παρά το σκληρό προφίλ του θα λυγίσει όταν του ανατεθεί να σκοτώσει την άπιστη νεαρή κοπέλα του αφεντικού του και θα την αφήσει να ζήσει, καθώς αρχίζει να τρέφει αισθήματα για αυτήν. Οι συνέπειες για αυτή του την ανυπακοή  θα είναι αφάνταστες. Παρόλο που η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί κάτι καινοτόμο, η “Γλυκόπικρη Ζωή” δεν γίνεται βαρετή και κρατά μια κινηματογραφική γοητεία καθ’ όλη της την διάρκεια, ακόμα και στις υπερβολικές στιγμές της (οι οποίες φυσικά και υπάρχουν, αφού είναι Κορεάτικη). Η βία φυσικά και θα φανεί over-the-top σε κάποιους (γιατί είναι βασικά), όμως η ταινία παραμένει “ποιητική” με τις “σάλτσες” της. Εκεί ακριβώς είναι που κεντάνε, αν θέλετε, οι Ασιάτες ( Κορεάτες κατά βάση, μιας και για το σινεμά τους μιλάμε). Κι όμως βία και υπερβολή (στο σενάριο) μπορούν να λειτουργήσουν λυρικά κινηματογραφικά, όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς αυτή η ιδέα, και αυτό αποδεικνύεται καλύτερα μέσα από την κάμερα Ασιατών συνήθως (καλύτερο παράδειγμα αυτής της λειτουργίας είναι μάλλον το Oldboy που έχει με τα χρόνια καταφέρει να κερδίσει περισσότερο κοινό). Από την αρχή της ταινίας είναι εμφανής ο λυρισμός, ξεκινώντας με μια Βουδιστική παραβολή, στοιχείο που με έκανε να θυμηθώ το Le Samourai (κι αυτό ταινία για έναν δυστυχισμένο, ψυχρό γκάνγκστερ) του Melville με τον Delon, που αρχίζει με ένα υποτιθέμενο γνωμικό από το Bushido . Για εμένα η “Γλυκόπικρη Ζωή” είναι καλύτερη από το Le Samourai (πιθανότατα πολλοί σινεφίλ να θέλουν να με κάψουν στην πυρά μετά από αυτή τη δήλωση), διότι πέρα από το στιλ της καταφέρνει να δώσει έντονα αισθήματα και ρομαντισμό. Αφήνει όντως μια γλυκόπικρη γεύση.

Επιμένω όμως ότι δεν είναι για όλα τα γούστα (είναι λιγότερο βίαιη από άλλες Κορεάτικες όμως παραμένει αρκετά για τα Δυτικά στάνταρντς). Αν αντέχετε Ταραντίνο, μάλλον θα αντέξετε κι αυτή.

Fun Fact: O Κορεάτικος τίτλος δεν ήταν καθόλου πικρός. Μεταφράζεται ως “La Dolce Vita” που σημαίνει “Η Γλυκιά Ζωή”.

Καλύτερη σκηνή: Η σκηνή που ο Sun-woo ακούει την κοπέλα του αφεντικού του να παίζει μουσική, ενώ το πλάνο έχει στραφεί στην πλάτη του.

Τι μας έμεινε: Πως όντως η ζωή είναι γλυκόπικρη (αλλά κυρίως πικρή). Ότι οι Βουδιστές πρέπει να έχουν ωραίες παραβολές. Και πως ένα κινητό μπορεί να σε σώσει, αν ξέρεις να το χειρίζεσαι (και με αυτό δεν εννοώ να ξέρεις να παίρνεις τηλέφωνο).

Τι μας χάλασε: Θα θέλαμε λίγο πιο βάθος στην σχέση του Sun-woo με την κοπελιά (γιατί κατά βάθος όλοι είμαστε ηλίθιοι ρομαντικοί). Και εντάξει…ο Sun-woo ξεπερνάει τον Chuck Norris σε κάτι φάσεις (αλλά για κάποιον λόγο ταιριάζει απόλυτα η υπερβολή στο κορεάτικο σινεμά, οπότε δεν μας νοιάζει).

Ατάκα Award: “One last autumn night the disciple awoke crying. So the master asked the disciple, “Did you have a nightmare?”. “No”. “Did you have a sad dream?”. “No”, said the disciple. “I had a sweet dream”. “Then why are you crying so sadly?”. The disciple wiped his tears away and quietly answered, “Because the dream I had can’t come true.”

Περίσταση για να το δεις: Θες κατά βάθος να μπεις στο κόσμο του Νοτιοκορεάτικου σινεμά (ξεκινώντας από αυτήν την ταινία), γιατί σου δίνει μια απενοχοποιημένη κινηματογραφική “απόλαυση” με την θλίψη, βία και λυρισμό του, που δεν θα βρεις εύκολα στον Δυτικό κινηματογράφο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s