Έχω να γράψω πολύ καιρό. Υπερβολικά πολύ καιρό, αν αναλογιστώ τον αριθμό των ταινιών που έχω δει στο ενδιάμεσο και μάλιστα τον αριθμό των ταινιών για τις οποίες σκόπευα να γράψω, ωστόσο αποφάσισα σήμερα να ξαναξεκινήσω το γράψιμο με μια ταινία που είδα μέρες πριν, το τσέχικο “Romeo, Juliet and Darkness”.

Η ταινία αυτή απ’ ότι κατάλαβα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και απ’ ότι φαίνεται η μόνη κυκλοφορία της σε DVD (ή τουλάχιστον η μόνη εύκολα προσβάσιμη), το οποίο μάλιστα δεν έχει ιδιαίτερα καλή ανάλυση, καθαρά λόγω τις παλιάς και κακομεταχειρισμένης κόπιας, είναι από την “second run” (για την οποία πρέπει να σας έχω μιλήσει και στο παρελθόν), το οποίο και κατέχω. Κρίμα λοιπόν, γιατί αυτό το “μικρό” τσέχικο φιλμ είναι πολύ γλυκό και ζεστό με ένα πολύ απλό, καθαρό και ταπεινό τρόπο.

Το χρονικό πλαίσιο της ταινία ο 2ος Παγκόσμιος. Ο νεαρός Pavel ζει στην Τσεχία την εποχή εκκαθαρίσεων Εβραίων. Έτσι μια μέρα βρίσκει στην γειτονιά του μια νεαρή Εβραία κοπέλα, την Hanka που δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και προσπαθεί να κρυφτεί, ώστε να μην την πιάσει η Gestapo. Ο Pavel, που είναι ήδη θυμωμένος με την κατάσταση που επικρατεί αποφασίζει να την κρύψει σε μια αποθήκη της πολυκατοικίας του. Αυτό το γεγονός θα σημάνει τον καταδικασμένο έρωτα των δύο νεαρών. Κάπως έτσι απλά, λιτά και ρομαντικά εξελίσσεται η υπόθεση ενός έρωτα που μοιάζει σαν αυτόν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, τον έρωτα μεταξύ δύο ατόμων που είναι παράπλευρες απώλειες μιας “βεντέτας”, λόγω της καταγωγής τους και των προκαταλήψεων.

Νομίζω πως δεν έχω να πω τίποτα άλλο για την ταινία. Αγγίζει με έναν πολύ διακριτικό τρόπο και καταφέρνει να είναι λυρικά ρομαντική χωρίς “φανφαρόνικο” ύφος. Ψάχτε την, γιατί δεν δικαιούται να μείνει στο “σκοτάδι” μαζί με τους ήρωές της. Οπότε για άλλη μια φορά βγαίνουμε στο συμπέρασμα ότι: Czechs do it better!

Fun Fact: Η ταινία κέρδισε το “Χρυσό Κοχύλι” στο φεστιβάλ του San Sebastian to 1960.

Καλύτερη σκηνή: Το τέλος της ταινίας αλλά και η συζήτηση των δύο ηρώων την ώρα που κοιτούν τα άστρα.

Τι μας έμεινε: Μια γλυκόπικρη επίγευση για τον εξαρχής καταδικασμένο έρωτα. Α… και ερωτευτήκαμε τον Pavel (μιλώντας πάντα για τον εαυτό μου).

Τι μας χάλασε: Η ταινία είναι ένα “μικρό” , ζεστό φιλμάκι, δεν είναι το αριστούργημα που θα σε συνταράξει, ούτε η καλύτερη τσέχικη ταινία που έχω δει, χωρίς αυτό βέβαια να της μειώνει την αξία της (διότι πράγματι μιλάμε για μια ταινία που έχει αξία, η οποία μάλιστα δεν έχει αναγνωριστεί).

Ατάκα Award: (Η Hanka μιλά στον Pavel για τον Θεό) “He doesn’t exist anyway. How could he just watch, if he did?”

Περίσταση για να το δεις: Αφού μπούχτισες με τα impossible romances της σειράς του Hollywood και θες να δεις ρομάντζο αλά Τσεχία. Δες το έτσι κι αλλιώς όμως (σε περίπτωση που το βρεις, γιατί  δεν είναι και εύκολο.), διότι ήρθε η ώρα αυτή η ταινία να δει “το φως της μέρας”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s